woensdag 20 november 2013

Van paraplu naar boodschappentasje

Het gebeurde op één van die druilerige winterdagen. Samen met een collega wandelde ik na het werk richting station. Niet rustig, zoals gewoonlijk, maar vechtend tegen regen dat bij momenten door hevige rukwinden je gezicht in zwiepte. In een wanhopige poging om droog te blijven, haalde mijn collega zijn paraplu boven. Deze deed zijn uiterste best om zowel mij als zijn baasje te beschermen, rekte zijn armen uit en hield ze gestrekt, ondanks de felle tegenwind die hem probeerde weg te blazen. Maar ineens, met een grote *WOESJ* gebeurde het... KNAK, zei de paraplu. Hij kon het niet langer houden. Eén van zijn 6 armen was gebroken. Hopend dat zijn baasje zijn arm zou spalken en terug laten genezen, zodat hij nog lang zou leven, maakte hij zich terug klein. Hij werd echter zwaar teleurgesteld, toen hij niet de rugzak van zijn baasje, maar die vieze vuilbak op straat naderbij zag komen. Ik zag het arme parapluutje teleurgesteld naar me op kijken en greep in. Ik moest hem redden!!! NEEEEE, schreeuwde ik, dat kun je toch niet maken! Mijn collega hield halt. Met zijn hand nog net boven de vuilbak, probeerde ik hem te overtuigen de paraplu niet in de steek te laten. Ik zou hem wel adopteren! En zo geschiedde. Met een zucht van opluchting belandde Parapluutje in mijn eigen rugzak. En vandaag... schonk ik hem eindelijk nieuw leven.  Parapluutje werd Boodschappentas.

De werkwijze staat hier heel goed beschreven en ik volgde dan ook stap voor stap hun instructies.


Parapluutje met de gebroken arm werd van zijn skelet verlost.De zeshoek wordt dubbel gevouwen en de twee zijkanten worden er af geknipt, zodat je min of meer een rechthoekig tasje krijgt.


De zijkanten worden dichtgenaaid (het voordeel is dat de rand al netjes afgewerkt is) en onderaan zorg je voor een beetje bodem.


Van de twee driehoeken die er van de grote lap overbleven, worden 2 lange repen geknipt, voor de hengsels. Daartoe vouwde ik de stof eerst opnieuw dubbel. De repen werden in de lengte dubbel gevouwen met een kleine omboording aan weerskanten, en zo op elkaar gestikt. Dat was nog niet zo eenvoudig en de hengsels begonnen door het stikken wat om te krullen, zoals je ziet, maar er eens met het strijkijzer over gaan achteraf, doet wonderen.
De hengsels werden er aan gezet en zo, het boodschappentasje is klaar.


Om het tasje eenvoudig op te plooien en het netjes en gemakkelijk in je handtas kwijt te kunnen, hergebruikte ik gewoon de strip die standaard al aan de paraplu zit om die dicht te houden. Die werd er in het begin al af gehaald en tussen de naden vastgestikt. Ik besliste dat pas op het einde, waardoor ik de zijnaden een klein eindje terug moest open maken, maar je kunt het dus best gewoon mee vaststikken op het moment dat je de zijnaden vaststikt.


Ik vind hem echt leuk geworden en twijfel er dan ook sterk over om hem te houden, maar aan de andere kant lijkt het me wel leuk hem terug te bezorgen aan mijn collega, als kerstkadootje, om te laten zien dat kapotte paraplu's niet verloren zijn. Ik weet zeker dat er deze winter nog genoeg paraplu's met wanhopige oogjes naar me op zullen kijken, in de steek gelaten door hun baasje.

En het frame? Dat zie je waarschijnlijk wel nog eens terug komen... Ik heb plannen om het te gebruiken om voer voor de vogeltjes aan op te hangen deze winter. Als zijn gebroken arm dat aankan natuurlijk... Maar die kunnen we nog altijd spalken moest dat nodig blijken ;-)PS: Iemand enig idee waarom mijn reeks foto's altijd 2 maal verschijnt als je er op klikt? Ik vind het echt vervelend, maar heb geen idee hoe ik het moet oplossen...

9 opmerkingen:

 1. Ontroerend mooi, hoe je parapluutje een tweede leven hebt gegeven. Je collega zal nogal verschieten !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw ! supergoed gedaan, de tas is mooi geworden!
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ;-)
  Ook al heb je hem (haar?) helemaal gestript van zijn ledematen, pluutje zal blij zijn met zijn 2e leven als uhmm...zak.

  Heel leuk gedaan! Heb nu spijt dat ik Lola's prinsessenparaplu laatst weggegooid heb na een storm...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-D Bedankt voor je leuke comment!

   Ik heb het nu eenmaal heel moeilijk met dingen weggooien, vooral als ze nog zo nieuw zijn als deze paraplu... Misschien 3 a 4 keer gebruikt en hups, de vuilbak in. Daar breekt mijn hart van.

   Verwijderen
 4. Ik zit met grote ogen dit alles te lezen en te bewonderen... en ik vind het werkelijk fantastisch hoe je dit gedaan hebt!!! Petje af, prachtig resultaat!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. amai had ik dit geweten. Ik heb vorig maand nog ene weg gegooid

  BeantwoordenVerwijderen