dinsdag 23 april 2013

Wereldrecordpoging "Herbruikbare luiers verversen"

Zaterdag namen we voor het tweede jaar op rij deel aan "The Great Cloth Diaper Change". Overal ter wereld kregen baby'tjes op hetzelfde moment een nieuwe luier rond hun billetjes. Wat betekent dat sommige ouders dat ergens op de wereld om 2u 's nachts zijn gaan doen! Wat ben ik blij dat het hier in België dit jaar op een mooier uur was, nl om 11u 's morgens :-)

Vorig jaar namen we deel op het event georganiseerd door Doekjes en Broekjes in Leuven, dit jaar was er voor het eerst ook een initiatief in Hoegaarden (door EcoBaby). Om dit lokale initiatief een beetje te steunen zijn we dit jaar dus in Hoegaarden gaan luierwisselen. We waren er met 6 kindjes.

Ons twee mannen met hun herbruikbare luier rechts :-) (foto: Nieuwsblad)

Waarom we deelgenomen hebben?
Om iedereen te laten zien dat wasbare luiers echt wel de beste keuze zijn! Voor (de billetjes van) je baby,  voor het milieu en voor je portemonnee!

Moest je nu eens alle wegwerpluiers van een kindje tijdens zijn hele luierperiode allemaal op één grote stapel kunnen leggen... kun je je inbeelden wat een gigantische berg afval dat zou zijn!!

Het zijn lang niet meer de doeken van vroeger die iedereen zich spontaan voor de geest haalt als ze het woord "wasbare luier" horen, je weet wel, die doeken die je met een sluitspeld dichtmaakt. Tegenwoordig zijn het mooie zachte broekjes die met velcro of drukknoopjes sluiten en je hebt zo'n leuke prints voor de overbroekjes!

We hebben het ooit eens uitgerekend. Als we de aankoopkosten, alle waskosten en de afvalkosten in rekening brengen, dan waren we na amper 8 à 9 maand al uit de kosten t.o.v. het gebruik van wegwerpluiers en intussen gebruiken we dezelfde luiers van onze oudste opnieuw voor onze jongste.

En nog een mooi voordeel: kindjes zijn met herbruikbare luiers typisch een half jaar vroeger zindelijk en dat hebben we zelf mogen ervaren. Onze oudste was zindelijk op zijn 2e verjaardag (sinds dan draagt hij alleen 's nachts nog een luier), terwijl de gemiddelde leeftijd nu al rond de 3 jaar ligt en kindjes dus vaak nog niet zindelijk zijn op het moment dat ze naar school gaan...

Wij zijn dus in elk geval volledig gewonnen! Nu maar hopen dat we met initiatieven als deze nog meer mensen kunnen overtuigen. 

Voor België is het record in elk geval al gebroken. Nu afwachten of dat voor het wereldrecord ook geldt!

Meer lezen? Je vindt een artikel op Het Nieuwsblad, op Het Laatste Nieuws en op De Redactie.

2 opmerkingen:

  1. Een heel leuk initiatief! Hier nog gewone pampers, vooral uit gemakzucht... :-S

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hah, wat grappig. Ik wist helemaal niet dat dat bestond! Wel heel goed dat jullie daar zo bewust mee bezig zijn en zo wordt het helemaal een feest!

    BeantwoordenVerwijderen