maandag 8 december 2014

Zachte nacht


Ik ben het volledig met Riet&Lies eens: er bestaat geen rustgevender beeld dan kijken naar je kind dat zich heeft overgegeven aan de rust van mooiedromenland. Als je kind dan ook nog eens warmgehouden wordt in een heerlijk zacht slaapzakje, dan is dat beeld nog eens des te mooier. Ik had dan ook niet veel nodig om me te laten verleiden door het slaapzakje uit Zo Geknipt! 2, ook al stond het dan qua moeilijkheidsgraad op de op één na moeilijkste plaats. Voor een maatje "0 maanden" heb ik op dit moment het perfecte model in huis, dus ik kon het maar beter niet te laag op mijn todo-lijstje zetten. Dit was een "nu!"-projectje en een aangename afwisseling met het naaien van de doopsuikerzakjes.


Voorbereiding

Het eindresultaat is altijd zo afhankelijk van een goeie stofkeuze/combinatie, waardoor dit voor mij een heel leuk, maar nogal tijdrovend proces kan zijn. Alle mogelijke combinaties worden dan uit de stoffenbakken gehaald (met als gevolg dat die er intussen als een rommeltje bij liggen). Eens ik er echter uit was met welk type voering ik wou werken (ik koos voor rode badstof), was de keuze voor de buitenstof snel gemaakt. Voor de ritsstrook onderaan vond ik een leuk bijpassend stofje: turquoise met grijs in verweven, wat het een leuk kleureffect geeft (helaas niet zo goed zichtbaar op de foto's). Voor de voering van de strook vond ik het beter bij badstof te blijven en dus haalde ik blauwe badstof van de recyKleerstapel, een overschotje van een eerder recyKleerprojectje, waarbij een babybadhanddoek naar een slab met mouwen herwerkt werd. Zoals ik toen al liet zien, is het niet de meest kwaliteitsvolle badstof, wat 10 cm extra opleverde eens de stof vastgestikt werd ;-)


Onlangs heb ik me laten verleiden tot de aankoop van die alom geprezen kamsnappers, dus in dit projectje zou ik mijn eerste ervaring ermee opdoen.

En zo ontbrak er me enkel nog een rits van 85cm vooraleer ik erin kon vliegen. Helaas, nergens in huis een dergelijke lange rits te vinden. Aangezien ik momenteel niet zo makkelijk de deur uit geraak om een bakstenen winkel binnen te stappen, maar ik er toch meteen aan wou starten, doorzocht ik mijn recyKleerstapel en ontdekte daar een versleten sportzak van Brantano. De rits van de bovenflap bleek nog in perfecte staat te zijn en net 95cm lang. Perfect om op de goede lengte bij te knippen. Mijn man was zo lief om die netjes voor me los te tornen (dank u, schattie!) en zo was ik klaar voor de start.


ProcesIk zag in blogland tot op heden nog maar 3 versies van dit slaapzakje verschijnen en dat bij 3 officiële patroontesters: SoFilles, MissyN en Madeline. Zoals zij al waarschuwden, moet je er wel je tijd voor nemen. Ik heb er zelf van begin tot eind 2 dagen aan gewerkt (trek hier wel de nodige tijd voor borstvoeding en verzorging van Lieselotje, etenstijd en tijd voor de andere 2 kindjes en de man van af). Bij sommige stappen heb ik de uitleg wel een paar keer opnieuw moeten lezen, vooraleer ik snapte wat er bedoeld werd, dus je moet er zeker je aandacht wel bij hebben, maar als je alles netjes volgt, kom je er wel.

Een paar opmerkingen/tips:
- Op het patroontje voor 0 maand komt de aanduiding voor de bovenste knoop iets te hoog (over de bovenkant van het voorpand). Ik bepaalde dus pas op het einde de exacte positie van de kamsnaps, zodat ze toch alledrie even ver van elkaar verwijderd zijn.
- Het keren door de smalle schoudernaden van een maat 0 maanden (stap 36) was geen lachertje met die dikke badstof! Na lang sukkelen lukte het me uiteindelijk toch door te beginnen met het laagste punt van de slaapzak en de voering eerst, daarna pas de buitenstof.
- Bij het bevestigen van de ritsstrook (stap 41) raad ik je aan misschien eerst even de pagina om te slaan en de "Huh?" te lezen vooraleer je met het vastspelden begint, of je mag net als mij opnieuw beginnen ;-)

Resultaat

Na het doorlopen van de 59 stappen, mag je dan trots een superzachte versie van de slaapzak rond je kleintje wikkelen. Weg met de handdoek die ik de eerste dagen gebruikte voor extra warmte onder het lakentje en dekentje :-)


Ik vind het nog zo leuk dat die badstof net om de randjes komt piepen...

De eerste ervaring met de kamsnaps was een succes te noemen. Wat een verademing na het geklungel met hamerdrukknopen!

 

Misschien was er voor gekozen omwille van symmetrieredenen, maar voor mij had de paspel aan de flap wel nog net mogen doorlopen tot aan de ritsstrook om zo voor een mooie overgang naar het voetendeel te zorgen.


Op model ziet dat er dan zo uit:
Om jullie een idee te geven hoeveel plaats er nog is aan de voeten bij een klein meisje van anderhalve week (vanmorgen door Kind & Gezin gewogen: 3kg180):

Ik hoop dat ze het dus toch nog wel even kan dragen.

Voor dikkepoepenbaby'tjes met herbruikbare luiers, zoals ons Lieselot, is er (gelukkig!) net voldoende plaats voorzien in de breedte.Rode stof met bloemetjesmotief: Stoffenspektakel Luik 2014
Rode badstof: Stoffenspektakel Leuven
Turquoise stof: Stoffenspektakel Namen 2013
Blauwe badstof: recyKleerstapel

Status Stashbusting 2014:
Out: 34
In: 76

11 opmerkingen:

 1. Knap gemaakt! Dat je al na anderhalve week aan naaien toekomt, chapeau :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waw, 59 stappen, respect! Maar het heeft geloond, zie ze daar eens blinken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan mijn ogen niet van dat lieve mooie kindeke afhouden eigenlijk, maar heb ook even snel naar je slaapzakje gekeken dan. Hoe mooi! En hoe cüte met zo'n klein minimensje erin. Smelt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi gemaakt. Tof om jouw ervaringen bij het maken te delen, goed voor ons om te weten waarop te letten als we er zelf aan beginnen. Mooie stofjes koos je. Tof om te zien hoe het slaapzakje op model staat. Een schattie !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi exemplaar! En dan heb ik het nog niet over dat lieve nieuwe mensje! Van harte gefeliciteerd!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi!!!
  grtjs Saartje

  http://saartjeathome.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey! Ik lees na een beetje zoekwerk net je leuk blogberichtje. Super slaapzakje! Heeft je kleine meid er lang ingepast? Of maak ik hem best ineens wat groter? Aangezien het serieus wat werk is wil ik het niet na een maandje al niet meer kunnen gebruiken :-) merci!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey, het is inderdaad wel wat werk. Lieselot heeft er uiteindelijk 3 maand in gekunnen. Gelukkig was er op dat moment net een nichtje bij gekomen die het ook opnieuw kon gebruiken. Als je wil dat je kleintje het wat langer kan dragen dan 3 maand en je het niet ziet zitten om op 3 maand een nieuwe in de grotere maat te maken, dan kies je er best voor om ineens een grotere maat te maken, denk ik. Als je zoals mij op 3 maand al terug fulltime aan het werk moet, dan vind je er ook bijna de tijd niet meer voor...

   Verwijderen