dinsdag 9 december 2014

Recyclage voor een eco-baby

Rommelend in een doos met kleertjes die ik van mijn mama meegekregen heb, met spulletjes die ik ooit, in een ver verleden, zelf nog gedragen heb, vond ik een aantal "reepjes stof": 3 korte en 9 langere. In "mijnen tijd" werden die gebruikt als naveldoekjes.

 

Tegenwoordig worden naveldoekjes niet meer gebruikt en raden artsen zelfs aan om het naveltje zoveel mogelijk vrij te laten en er dus ook voor te zorgen dat de luier er niet overheen komt. Vreemd genoeg zie ik ze nog altijd te koop bij Hema, dus misschien dat ze in Nederland wel nog standaard gebruikt worden.

Als naveldoekje kan ik er dus niets mee aanvangen, maar 't is zo zonde van de stof (ze voelt zo heerlijk zacht aan) om de lapjes weg te doen. Ik zocht, en vond, er een nieuwe bestemming voor.

We zijn hier nogal van het ecologische type en proberen dus zo veel mogelijk onze ecologische voetafdruk te beperken. Daarom ook dat we vanaf ons eerste kindje bewust voor wasbare luiers gekozen hebben. Bij de hele kleine baby'tjes is het vaak nog moeilijk zo'n luier te gebruiken: de kleinste luiertjes zijn bijna zo groot als de baby zelf...


Dik tegen onze principes hebben we dus eerst de zak met kleine pampertjes, die we in het ziekenhuis meegekregen hebben, opgebruikt. Aangezien we hier in de gemeente per kilo afval dat we buiten zetten betalen, merk je wel meteen het verschil. Niet te geloven hoeveel zo'n volgeplaste pamper kan wegen! En er worden zo op een dag nogal wat pampers doorgejaagd...

Soit, sinds een paar dagen zijn we gestart met de kleinste herbruikbare luiers: de "small" van Popolini en de Disana. De Disana's zijn een stuk kleiner dan de Popolini's (en daarmee voorlopig dus iets handiger), maar ook dunner. Dat heeft als voordeel dat ze veel sneller droog zijn eens ze uit de was komen, maar als nadeel dat ze (te) snel hun absorptiemaximum bereikt hebben. Met een meisje als Lieselot die makkelijk 4u aan een stuk door slaapt, kan dat al eens natte rugjes opleveren. Dus maakte ik van de naveldoekjes inleggers voor in de luiers. De kleinere reepjes werden dubbelgevouwen, de langere in drie, en de zijkanten werden overlockt.


Zo verkreeg ik een stapeltje van 12 nieuwe inleggers.


Moest nu blijken dat ze niet voldoende dik zijn (maar dat betwijfel ik, want ik brak er zelfs een naald van mijn overlock op) dan kunnen er gewoon 2 inleggers per luier gebruikt worden.

Disana met velcro-sluiting

Popolini met drukknopensluiting
Zo, we kunnen weer een tijdje weg...

3 opmerkingen: