dinsdag 27 januari 2015

Anti-plastiek-brigade

Ik blijf me maar afvragen waar al die plastiek zakjes die hier in huis komen, vandaan blijven komen...

Ga maar eens een dagje soldenshoppen... Met hoeveel zakken kom je niet thuis?

De mensen aan de kassa bekijken u raar als ge zegt: ik hoef geen zakje hoor.
Dan krijg je als reactie "Jamaar, we hebben wel zakken, hoor". Ja, dat weet ik ook wel, maar die wil ik niet, ik heb zelf een tas bij...

Of in de Mister Minit waar ik de zolen van mijn laarzen liet repareren (tegenwoordig zijn die zolen toch niet meer wat ze geweest zijn). Toen ik daar zei dat ik de laarzen wel in mijn (herbruikbare) zak terug mee zou nemen (waarin ik ze een half uur eerder trouwens ook gebracht had), dan kreeg ik als antwoord dat hij ze toch nog even in een zakje ging steken, dat het dan netter weg zat... en voor ik kon reclameren, kreeg ik maar liefst 2 (!) plastiek zakken mee, IN mijn herbruikbare tas. 

Soms dient die zak zelfs enkel maar om je spullen van de kassa naar je auto te brengen die net voor de deur staat en legt ze welgeteld 5 meter af, om daarna bij ons thuis in de grote voorraaddoos plastieken zakken te belanden... De meeste "lichtere" zakken worden hier nog hergebruikt voor de vuilbak (en dan nog gaan ze trager buiten dan ze binnen komen), maar de grotere... die stapelen zich alleen maar op. Als iemand een idee heeft om die op een of andere nuttige manier te verwerken, laat maar horen.

Een eerste stap voor mezelf is zeker iets kordater durven reageren als mensen toch aandringen om een zakje mee te geven.

Een tweede stap is misschien de tas die mee gaat aantrekkelijker maken, zodat de kassier(ster)s met plezier hun producten in die tas steken. Hopelijk is daar met dit nieuwe tasje aan tegemoet gekomen:


Aangezien het meestal mijn man is die de boodschappen doet, koos ik voor een neutraal stofje uit de eerste reeks van Soft Cactus, vorig jaar meegebracht van het Stoffenspektakel in Luik. Wel grappig om te zien dat zowel dit stofje als dat van Lieselots slaapzak oorspronkelijk voor een rokje bedoeld waren. Nu kan ik toch moeilijk nog in een rokje gaan rondlopen gemaakt uit dezelfde stof als mijn herbruikbare tas, wel? :-)

Helaas staan de "Pikes" niet, zoals gedacht, loodrecht, waardoor elke poging om de randen netjes volgens het patroon recht te krijgen schromelijk mislukten (je ziet dat de boven- en onderrand mooi de figuur volgen, maar de zijranden schuin lopen).


Met zijn halve meter hoogte een ideale zak om al je boodschappen in te gaan doen... hoewel mijn man het voorlopig te mooi vindt om daarvoor te gebruiken :-) Bovendien weet ik niet hoeveel gewicht het kan dragen vooraleer de hengsels doorscheuren. Ze zijn dan wel verstevigd, maar fruit en groenten gaan al gauw vele kilo's wegen en dit is toch maar een licht katoentje...


Anderzijds ook lekker groot om mee naar de bib te gaan, hoewel wij meestal zoveel boeken moeten meenemen dat ik, ook hiervoor, twijfel of dat zakje er wel sterk genoeg voor is...


In elk geval zal het vanaf nu binnen handbereik zitten als er nog eens een kassier een poging onderneemt om me met een plastiek zakje op te zadelen :-)


Dit projectje werd gemaakt in het kader van de Zo Geknipt 2 Sew Along. Neem gerust eens een kijkje op mijn blogberichtje daar voor mijn tip bij het "oprollen".

 
Stof: Wickey Pikes Groen, Stoffenspektakel Luik (2014)
Patroon: Zo Geknipt! 2 (Project 4 - Driehoeksverhouding)
Tijd: 1,5u voor een eerste tasje (een tweede zou gegarandeerd veel sneller gaan) eens de stofjes gekozen zijn (wat me waarschijnlijk meer tijd gekost heeft dan het ineen stikken ;-))

9 opmerkingen:

 1. Mooie keuze inderdaad. Bij mij duurde de tweede veel langer...overmoedig zette ik de handvatten er omgekeerd op....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik maakte die ook al uit een gewoon katoentje en die van mij kan redelijk veel gewicht verdragen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die van mij precies ook wel redelijk maar ze hangt toch wel stevig door, dus ik heb wat schrik dat het plezier niet lang zou duren als ik ze te zwaar laad. Aan de andere kant: een nieuw tasje is zo gemaakt natuurlijk...

   Verwijderen
 3. Zeker handig zo'n tasje! Met stroken uit plastic tasjes kun je ook haken! Dat staat al heel lang op mijn todo-lijst, maar is er nog niet van gekomen. De winkeliers hier geven namelijk niet heel vanzelfsprekend tasjes mee, dus ik heb er niet heel veel. De tutorial: http://dehaakbrigade.blogspot.nl/2013/03/tutorial-zelf-draad-knippen-van-plastic.html.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil je er anders met plezier een doos van opsturen! Plastiek zakken genoeg, maar ik kan niet haken ;-)

   Verwijderen
 4. Hier ook altijd een overvloed aan plastieken zakskes, waarvan de kleinere idd ook gebruikt worden voor de vuilbak. De hele kleine (van fruit en groente in de supermarkt) worden gespaard voor de schoonpapa als hondenpoepzakjes en de grote gaan in een doos. Als de doos te vol geraakt, doneer ik ze aan de school van de kinderen. Die zijn altijd blij met een voorraad zakken om knutselwerkjes en natte broeken mee naar huis te kunnen geven :-)

  PS: bedankt voor de tip ivm het oprollen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook het zelfde probleem als jou als ik zeg dat ik geen zakje nodig heb!Heb in elke handtas een opplooibaartasje zitten en als ik grote boodschappen doe neem ik van die plooikistjes mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met zo'n zakje zou je al met opzet boodschappen gaan doen om het te kunnen gebruiken. ;-)
  Heel mooie kleur!

  BeantwoordenVerwijderen