vrijdag 11 oktober 2013

Wintersfeer

Op 13 december organiseert onze creche een wintermarkt en daarvoor waren ze op zoek naar creatieve standhouders. Naaistandjes hadden ze al, maar kaarsjes, dat konden ze wel nog gebruiken. En wat is er nu gezelliger tijdens die donkere dagen van de kerstperiode dan het huis wat gezelliger te maken door het branden van een paar kaarsjes? Dus haalde ik een oude hobby terug van onder het stof en daarmee ook een doos vol kaarsrestjes, een doos vol materiaal en een doos vol potjes, bokaaltjes en doosjes die ik speciaal hiervoor ben blijven bewaren. Ik sta erop met zoveel mogelijk gerecycleerd materiaal te werken om te laten zien dat je echt wel leuke dingen kunt maken met iets wat de meeste mensen gewoon de vuilbak in kieperen. En ja, ik ben nu eenmaal een verzamelaar. Ik vind het altijd moeilijk om dingen weg te gooien. Ik denk altijd wel "dat komt ooit wel nog eens van pas".

Eerst even kijken wat we nog allemaal beschikbaar hebben... en wat per kleur sorteren. Dat maakt het iets makkelijker om kleurtjes te combineren en in de schatten hoeveel ik van elk kleur heb. Dit lijkt misschien wel veel, maar gesmolten gaat dit er enorm snel door... Wel, snel... 't is maar te zien hoe je het bekijkt, want kaarsen maken is een werkje van eindeloos geduld.


Materiaal verzamelen: kleurstoffen, was om kaarsen achteraf te versieren, was om te "boetseren", speciale stiften of tekeningen op kaarsen te maken, kaarsenvernis, stearine om de kaarsen makkelijker uit de vorm te krijgen (vooral belangrijk omdat ik niet altijd weet uit welk materiaal de kaarsresten gemaakt zijn), wiekjes, wiekvoetjes, speciale naalden om de wieken vast te houden tijdens het gietproces, een kannetje, klei om het gaatje van de vorm onderaan dicht te houden zodat de was er niet gewoon doorloopt, gietvormen natuurlijk en ik gebruik een oud pannetje om de was kleur per kleur te smelten. Daarnaast nog een vergiet gecombineerd met een laagje van een papieren zakdoekje om de was te zuiveren van alle "vuiligheid". En ik denk dat ik zo ongeveer alles heb :-)
En natuurlijk nog allerlei potjes (zoals bv van yoghurt, pudding, ...) om leuke vormpjes te creeeren.


En dit zijn alvast de eerste resultaten...


2 gemarmerde kaarsen, 1 effen rode kaars, eentje in 2 laagjes, theelichtjes die ik met washitape versierd heb en in een oud doosje van Chaumes verzameld heb (daar komt wel nog wat versiering bij), en een lichtblauwe kaars, waarvoor ik een oude luchtverfrisser gebruikt heb. Kun je het doosje, na het branden netjes afdekken.


Wat denken jullie? Eerlijk he, ziet dit er een beetje verkoopbaar uit? En ik ga even curieus zijn, hoeveel zouden jullie bereid zijn te geven voor dergelijke kaarsen, wetende dat de opbrengst volledig benut wordt voor de kindjes van de creche (speelgoed, uitbreiding snoezelruimte, ...) en dus zeker een goed doel zal dienen? Ik heb echt geen idee hoeveel ik hiervoor kan vragen...
Mensen die niet al te ver uit de buurt van Boutersem wonen en nog wel kaarsrestjes hebben liggen, die ze kunnen missen, mogen me altijd contacteren (karolienlefever_AT_gmail.com)

Ale, ik ga maar nog wat verder experimenteren, nu de keuken toch helemaal overhoop ligt :-)

3 opmerkingen:

 1. Tjee, nooit gerealiseerd dat kaarsen maken zoveel werk met zich mee brengt!!
  Natuurlijk is het verkoopbaar!! Als je verschillende vormen gebruikt zit er voor ieder wel wat wils tussen. Als het voor kerst is, vind ik persoonlijk de piramide vormen en de 2-kleurige kaars erg mooi, maar dat is natuurlijk puur persoonlijk.
  Tja en dan de prijs. Voor de grote kaarsen mag je best tussen de 4-5 euro gaan zitten. Het werk wat je er aan hebt moet je echt als hobby zien (helaas maar waar).
  Vind het wel erg leuk wat je doet. En maar roepen dat je niet creatief bent!! Volgend jaar lekker meedoen met de autumn swap hoor!!
  Goed om te weten dat je restjes kaarsvet spaart. Als ik wat over heb zal ik het je opsturen.
  Herfstige groet,
  Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn initiatief. Oude koffie- en theekopjes zijn trouwens ook leuk om te vullen met kaarsvet. En de prijs? Theelichtjesset en de kleinere kaarsen: € 5 en de grotere exemplaren € 7 à € 8? Moeilijk om te bepalen.

  BeantwoordenVerwijderen