vrijdag 19 juli 2013

Rokje op verzoek

Of ik niet eens een rokje voor haar wou maken, vroeg één van de verzorgsters uit het kinderdagverblijf me onlangs. Maar natuurlijk! Altijd in voor een nieuwe uitdaging. En ik heb me weer 2 avondjes goe geamuseerd, waarvoor dank, Hilde :-)

Ze bracht voor mij een voorbeeldrokje mee en een Binni blauw katoentje van Kokka uit de nieuwe stoffenwinkel Ki&Ko in Hoegaarden. Oei, stress, een eerder duur stofje, naar mijn normen dan toch: 4,5 euro voor 0.25 cm, daar maak je liever niet teveel fouten mee. 60x150cm had ik. Dat werd puzzelen... Mijn wiskundige geest er een beetje op los gelaten om de meest economische manier van patroondeeltjes knippen te vinden en het is me gelukt. Nipt, want kijk maar eens: dit was het enige wat er nadien nog van over bleef (zou daar nog iets mee te maken zijn?).Het werd een simpel A-lijntje met paspelband, volgens Mme ZsaZsa. Ik koos voor het patroontje dezelfde maat als die van het voorbeeldrokje. Alles uitgetekend, uitgeknipt, voorpand en rugpand aan elkaar vastgemaakt, hetzelfde voor het platstuk, paspeltje ertussen, blinde rits erin, dus wachtte me enkel nog het belegdeel en de zoom. Voor de zekerheid heb ik er het voorbeeldrokje toch maar nog eens op gelegd. En wat bleek: mijn rokje bleek aan weerszijden maar liefst 2cm groter. In omtrek maakt dat al 8cm, wat op zijn minst toch 1 a 2 maten groter is. Ik had het eigenlijk moeten weten. Mme haar maten (ale, die van de patroontjes dan he) zijn veel te groot. Dat was ook voor mijn rokjes en het halterjurkje dat ik vorig jaar maakte zo. Maar als het voor iemand anders is, wil je toch wel op zeker spelen en uiteindelijk niet met een te klein rokje eindigen. Damn...


De rits volledig terug lostornen, 2 cm inkorten en er terug in, en ook de andere kant 2 cm smaller maken. En dan natuurlijk ook het belegdeel dat al helemaal klaar lag. De verdere afwerking verliep gelukkig zonder al te veel problemen, met dit als resultaat.En kijk eens wat ik ervoor in ruil kreeg?


Een prachtig, kleurrijk lapje "Friendly Seas" van Robert Kaufmann met schildpadden en visjes! Had ik dat stofje maar gevonden toen ik wanhopig op zoek was naar een leuk stofje voor het zwemzakje van Willem. Hmmms, misschien wordt dit er wel eentje voor onze Jasper. :-)

6 opmerkingen:

 1. Mooi! Met de overschotjes kan je nog van alles maken: knopen overtrekken, een broche, een haarband ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. o die verzorgster zal wel blij zijn met zo'n mooi rokje. Ik zou het niet durven in zo'n duur stofje van iemand anders knippen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk rokje!
  dat A-lijntje is hier ook al meermaals van onder de machine gerold en is een blijvertje, maar inderdaad: de maten zijn ALTIJD te groot... (al vind ik dat niet zo erg: bij Mme heb ik bijna 2 kledingmaten minder dan in de winkel: feelgoodmoment ;) )

  BeantwoordenVerwijderen